De gemeenteraad in Geel stemde gisteravond in met de definitieve verdeelsleutel voor de financiering van de brandweerzone vanaf 1 januari 2016. Voor Geel daalt de bijdrage de volgende jaren van 64 euro per inwoner in 2016 naar 50 euro in 2019. Binnen de zone werd bewust gekozen voor een groeipad in de periode 2016-2019 met een geleidelijke aanpassing van de gemeentelijke bijdragen.
Ook aan de andere gemeenteraden wordt de nieuwe verdeelsleutel nog deze maand voorgelegd. De wetgeving voorziet immers in een akkoord voor 1 november 2015. Bij gebrek aan een akkoord zou de provinciegouverneur moeten tussenkomen.
Huidige bijdragen als vertrekpunt
Na de start van de nieuwe brandweerzone werd in 2015 gewerkt met een voorlopige verdeelsleutel. Hierbij werden de voorziene bedragen in de meerjarenplannen van de gemeenten als uitgangspunt genomen en afgesproken dat voor de periode 2016-2019 een groeipad zou worden uitgewerkt op basis van meetbare factoren. De zoneraad boog zich in de loop van 2015 meermaals over dit onderwerp en kwam onlangs dus tot een akkoord.
Eenvoudige berekening
De zoneraad koos voor een eenvoudig model om de bijdragen van de verschillende gemeenten te berekenen. Enkel gemakkelijk meetbare factoren die effectief een verschil kunnen maken werden meegenomen.
Bovendien mochten er geen overdreven of plotselinge verschillen zijn en moest een groeipad geleidelijk leiden naar een definitieve verdeelsleutel.
Aanwezigheid industrie belangrijke factor
Het bevolkingsaandeel van de gemeente is met 70% de belangrijkste factor in de bepaling van de bijdragen. Ook het kadastraal inkomen wordt voor een belangrijk deel meegenomen in de berekening. Op het grondgebied van de brandweerzone Kempen is immers veel industrie gelegen.
De zone moet goed voorbereid zijn wat betreft materieel en opleiding. Omdat aan industriebedrijven specifieke eisen gesteld worden inzake brandveiligheid, is het aantal interventies op deze bedrijven beperkt. Ook liggen er binnen de zone risico's die niet gekoppeld zijn aan het KI zoals bossen, transportwegen en pijpleidingen. Daarom vindt de zone 30% de bovengrens voor het KI.
Verschillen in beschikbare dienstverlening
Om de verschillen nog beter in overeenstemming te brengen werden extra parameters gebruikt. De zone vond het belangrijk dat de gemiddelde interventietijd per gemeente ook in rekening werd gebracht omdat niet elke gemeente over een eigen brandweerkazerne beschikt.
Van gemeenten die sneller bediend worden, zoals Geel, wordt ook een hogere bijdrage verwacht. Dezelfde redenering wordt gevolgd inzake de dringende geneeskundige hulpverlening aangezien niet elke gemeente gebruik maakt van de ziekenwagens uit de zone.
Geelse bijdrage daalt
In het uitgewerkte groeipad daalt de bijdrage van de stad Geel van 28,54% (of 64 euro per inwoner) in 2016 naar 20,66% (of 50 euro per inwoner) in 2019. Als gemeente met het hoogste inwoneraantal, het hoogste kadastraal inkomen en een eigen brandweerpost met ambulancedienst, blijft Geel ook in de toekomst de grootste bijdrage aan het zonaal brandweerbudget leveren.
De verdeelsleutel wordt opnieuw herzien als er wijzigingen zijn in de federale dotatie, de locatie van de kazernes of het aantal kazernes of de dringende geneeskundige hulpverlening.